Vitamine D3 werkt – maar hoe krijg je het écht binnen?

Het nut van vitamine D3 is klinisch afdoende bewezen. Ook duidelijk is dat niet alle patiënten ‘vanzelf’ voldoende vitamine D aanmaken of binnenkrijgen. Geen wonder dus dat dit veelzijdige nutriënt veelvuldig wordt voorgeschreven en geslikt – en in steeds grotere doses. Maar de vraag is: komt de vitamine D eigenlijk wel waar het hoort te komen, namelijk in de bloedbaan?

Vitamine D3 is eenvoudig te verkrijgen als tablet, in olievorm en op waterbasis. Probleem van deze gangbare verschijningsvormen is echter dat de vitamine letterlijk in te grote brokken wordt aangeboden. Dat betekent dat de vitamine eerst door het spijsverteringskanaal moet en dáár pas wordt opgenomen. De effectiviteit van die opname is echter niet bijzonder groot. Wie volgens de verpakking 1.000 i.e. slikt, mag blij zijn als daar uiteindelijk 100 of 500 i.e. in de bloedbaan terechtkomen.

Moedermelkstruktuur
Gelukkig is er nog een vierde vorm om vitamine D3 aan te bieden: in een op moedermelk gelijkende emulsie, zoals bij Emulsan Vitamine D3. Deze emulsievorm is niet hetzelfde als de olievorm, die soms ook met ‘emulsie’ wordt aangeduid. In de moedermelkvariant is de olie met vitamine – D3 in vloeibare vorm is altijd in olievorm – namelijk opgenomen in water. Hierdoor blijven de oliedruppeltjes extreem klein. Een natuurlijke emulgator zorgt ervoor dat het water en de olie niet ‘schiften’.

Dankzij de microdruppels komt de vitamine rechtstreeks in het lymfestelsel terecht, wat zelfs al via het mondslijmvlies gebeurt. Via de ductus thoracicus (lymfaansluiting op de ondersleutelbeenader) wordt het aan de bloedbaan afgegeven. Binnen 8 minuten zijn de vitaminen in de bloedbaan opgenomen. Na ongeveer twee uur is in het plasma een vitamineverzadiging te zien, die zelfs langer aanhoudt dan bij een injectie. De biologische beschikbaarheid van een product als Emsulsan Vitamine D3 is dan ook tot wel 10 keer hoger dan die van bijvoorbeeld vitaminetabletten!

Door de natuurlijke vorm waarin Emulsan Vitamine D3 is ‘verpakt’, wordt een eventueel overschot gemakkelijk in het lichaam bewaard. De retentiewaarde (verblijftijd in het lichaam) van de Emulsan-vitaminen is daardoor vele malen hoger dan die van reguliere vitaminesupplementen, terwijl de kans op een overdosering nihil is.

Conclusie
Vitamine D3 is een bijzonder nutriënt en veel patiënten hebben zonder meer baat bij suppletie. Maar voorschrijven en slikken is slechts één kant van het verhaal. Wijs er als therapeut dan ook voor welke ‘verschijningsvorm’ van vitamine D3 hij of zij moet kiezen om zeker te weten dat het supplement ook echt zijn werk doet.

Deze inhoud is voorbehouden aan leden van de site. Als je een bestaande gebruiker bent, log dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Je bezoekt de pagina: Vitamine D3 werkt – maar hoe krijg je het écht binnen?

Deze inhoud is alleen toegankelijk voor beroepsbeoefenaars

Je ziet deze melding omdat je nog niet bent ingelogd met een account voor beroepsbeoefenaars (arts of therapeut). Log hieronder in met je account.

Heb je nog geen account? Registreer je dan hier als beroepsbeoefenaar.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Webinars en nascholingen