Kruidentraditie

Volgens de kruidentraditie past de arts plantaardige producten toe voor het behouden van een goede gezondheid. Het is de oudste vorm van gezondheidstraditie en wereldwijd uitgebreid gedocumenteerd . Inmiddels is de kruidentraditie ook wetenschappelijk stevig onderbouwd. Veel uit planten gewonnen krachtige stoffen vormen de basis van een groot aantal zowel allopathische als homeopathische middelen.

Kruidenproducten zijn evenals allopathica onder te verdelen in sterk werkende middelen (bijvoorbeeld belladonna digitalis en sommige geïsoleerde werkzame stoffen), mild werkende (zoals kamille en kamille-extract) en een breed spectrum van middelen die zich qua werking daartussenin bevinden.

Bij kruidenproducten is er dikwijls sprake van een complex van werkzame stoffen die elkaar beïnvloeden en versterken en hierdoor alleen in combinatie therapeutisch effectief zijn. Was de aandacht vroeger vooral gericht op het isoleren van de werkzame stof (fytofarmaca), tegenwoordig geeft men er vanwege de effectiviteit meestal de voorkeur aan de gehele plant als natuurproduct te verwerken. Uit de empirie blijkt dat in de geneeskrachtige werking van fytotherapeutica ook de hulpstoffen van de plant een belangrijke rol spelen.
Verschil met homeopathie
Kruiden zijn geen homeopathie. Hoewel homeopathische geneesmiddelen plantaardige stoffen bevatten, kenmerken homeopathische  geneesmiddelen zich door de specifieke bereidingswijze met potentiëren van de oertincturen.

Er zijn naar schatting in totaal zo’n 260.000 plantensoorten. Ongeveer 3000 daarvan zijn onderzocht op hun geneeskrachtige werking. In de huidige fytotherapie worden zo’n 300 plantensoorten toegepast.

Fytotherapie, vooral met milde fytotherapeutica, is bij uitstek geschikt voor preventieve geneeskunde, profylaxe en vroegtijdige behandeling. Ook bij revalidatie en het voortzetten van een klinische behandeling komen veel fytotherapeutica in aanmerking.

Is fytotherapie veilig?
Is fytotherapie altijd volkomen veilig? Het is een wijdverbreid misverstand dat plantaardige geneesmiddelen absoluut geen schade kunnen aanrichten. Alleen geneesmiddelen van betrouwbare fabrikanten zijn veilig, zolang ze op een oordeelkundige manier worden gebruikt en de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig worden opgevolgd. En zoals uit de indeling van fytotherapeutica al blijkt, zijn er naast de veilige mild werkende plantaardige middelen ook sterk werkende middelen. Deze kunnen bij langdurig gebruik en overdosering wel degelijk schadelijke bijwerkingen hebben.

Ons aanbod
SanoPharm Nederland biedt een ruim assortiment aan fytotherapeutica. Het gaat om Kolorex, Menoflavon, de producten van Padma en Klein, en een deel van ons Pascoe-assortiment. Volg de links voor meer informatie.