Homeopathie

De essentie van homeopathie berust op het principe ‘het gelijke met het gelijkende genezen’. Kort gezegd komt dit op het volgende neer: geef een patiënt een geringe hoeveelheid van de stof die hem ziek maakt en het lichaamseigen afweersysteem wordt geprikkeld zodat de patiënt geneest. Kenmerkend voor deze therapeutische benadering is dat de symptomen vaak eerst verergeren alvorens te verminderen en geheel en al te verdwijnen.

Het therapeutisch uitgangspunt similia similibus curentor is zeker niet nieuw. Hippocrates (3e eeuw v.Chr.) schreef al: “… ziekte wordt door het gelijksoortige veroorzaakt en de patiënt wordt weer gezond als men hem het gelijksoortige toedient.”
Maar het is aan de Duitse arts Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843) te danken dat dit principe in de geneeskunde na bijna tweeduizend jaar weer nieuw leven werd ingeblazen. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de huidige homeopathie en ontwikkelde een betrouwbare therapievorm met een grote preventieve kracht.
Hahnemann ontdekte aan den lijve dat een grote dosis kinabast rillingen, koorts, gewrichtspijn en hevige transpiratie veroorzaakt (symptomen van malaria). In zijn standaardwerk ‘Organon der Heilkunst’ beschrijft hij dat deze symptomen verminderden en zelfs verdwenen nadat hij een kleine dosis kinabast had ingenomen. Langs experimentele weg ontwikkelde hij het systeem van potentiëren en schudden waarmee homeopathische geneesmiddelen worden vervaardigd. Hahnemann nam waar dat op bepaalde manier verkregen verdunningen vaak effectiever zijn dan de oertinctuur.

Wat zijn de voordelen van complexhomeopathie?
In de klassieke homeopathie wordt doorgaans uitsluitend gebruik gemaakt van enkelvoudige middelen. Deze bevatten één enkele werkzame stof in een bepaalde, vaak zeer hoge potentie of verdunning. Complexmiddelen daarentegen bevatten meerdere werkzame stoffen in een bepaalde combinatie en van een bepaalde potentie. Met complexmiddelen kan bij een veelheid aan klachten en aandoeningen vaak op korte termijn effect worden gesorteerd.

Met name de Duitse homeopaat Emanuel Felke ontwikkelde eind 19e/begin 20e eeuw verschillende complexen voor maag-, hart- en leveraandoeningen. Hij liet deze complexen door de apotheker Friedrich Pascoe bereiden. Jaren later bevestigde klinisch onderzoek door de Zwitserse hoogleraar farmacologie Emil Bürgi de werkzaamheid van Felke’s combinatiepreparaten. Bürgi stelde ook vast dat twee substanties voor dezelfde symptomen elkaar versterken. Hij ontdekte dat meerdere substanties die enkelvoudig slechts gering werkzaam waren, in combinatie met elkaar duidelijk sterker werkzaam zijn.

Veiligheid
Een van de grootste voordelen van homeopathie en homeopathische geneesmiddelen is misschien wel de veiligheid. Homeopathische geneesmiddelen kennen meestal geen vervelende bijwerkingen. Ook veroorzaken ze in de regel geen allergische reacties of vergiftigingsverschijnselen, zelfs niet bij langdurig gebruik.
Maar onoordeelkundig gebruik van homeopathische middelen kan

Deze inhoud is voorbehouden aan leden van de site. Als je een bestaande gebruiker bent, log dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers