Vitaminen- & mineralensuppletie

Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitaminen en mineralen naar boven moet worden bijgesteld. We hebben meer nodig dan we dachten. De vitaminen en mineralen moeten dan wel in de juiste vorm (basis) worden toegediend.

Vitaminen vormen een essentieel onderdeel van de (enzym)systemen die onder andere de spijsvertering reguleren. Ze spelen een belangrijke rol bij de biochemische omzetting in tal van lichaamsprocessen zoals de vrijmaking van energie uit voedingsstoffen en de vorming van bot-, spier- en ander weefsel.
Op enkele uitzonderingen na worden vitaminen niet door het menselijk organisme zelf aangemaakt, maar moeten ze uit het voedsel worden betrokken. Ze zijn in het voedsel aan zogenaamde ‘food carriers’ gebonden waardoor ze via de darmwand in de bloedbaan worden opgenomen.

Vitaminen worden onderverdeeld in twee categorieën, de wateroplosbare en de vetoplosbare vitaminen. Tot de laatste categorie behoren de vitaminen A, D, E en K. Deze vitaminen kunnen in het lichaam worden opgeslagen. Dat betekent wel dat lang achtereen buitensporige hoeveelheden van deze vitaminen innemen, ertoe kan leiden dat zich toxische hoeveelheden in de opslaggebieden in het lichaam opstapelen (in de lever bijvoorbeeld).
De wateroplosbare zijn vitamine B-complex, vitamine B1, B2, B6, B12, vitamine C, niacine, pantotheenzuur, biotine, foliumzuur en choline. De vetoplosbare zijn de vitaminen A, D, E en K. In water oplosbare vitaminen kunnen niet in grote hoeveelheden in het lichaam worden opgeslagen.

Mineralen
Mineralen zijn anorganische of in ieder geval niet direct organische elementen die onmisbaar zijn voor het organisme. Voorbeelden van mineralen zijn calcium, ijzer, fosfor, natrium en zink. Van een aantal van deze mineralen hebben we maar een fractie nodig. Daarom worden ze ook wel spoorelementen genoemd (koper, kobalt, jodium, mangaan, selenium en zink).

ADH
Uit onderzoek de laatste jaren blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitaminen en mineralen naar boven moet worden bijgesteld. We eten weliswaar veel (te veel), maar krijgen toch te weinig voedingsstoffen binnen. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen:

1. De voedingswaarde van ons voedsel is minder dan vroeger. Dat heeft te maken met de steeds meer industriële productie van voedingsproducten en met het gebruik van insecticiden en pesticiden.
2. Het leefpatroon van veel mensen. Gemaksvoedsel, roken en alcohol vereisen extra vitaminen.

Vitaminen en mineralen worden doorgaans geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen en geraffineerd tot zuivere, geïsoleerde eindproducten. Uit onderzoek is gebleken dat deze geïsoleerde substanties slecht door het lichaam worden opgenomen. Ze worden nauwelijks door het spijsverteringssysteen verwerkt en het lichaam beschouwt ze zelfs als lichaamsvreemd.
Wegens dit opnameprobleem zijn er therapieën waarin de patiënt zéér grote doses vitaminen of mineralen krijgt voorgeschreven. De gedachte erachter is dat er dan in ieder geval een fractie van in de bloedbaan terecht komt. Maar dat lijkt niet de goede weg.

FoodState
Dé sleutel tot een verhoogde biologische beschikbaarheid is vitaminen en mineralen met dezelfde nutriënten (food carriers) te verwerken als in ons voedsel. Deze vorm en het procédé dat daarvoor nodig is heet ‘FoodState’. Het principe is gevonden door de Hongaarse biochemicus Albert Szent-Gyorgyi, die onder meer in Leiden en Groningen heeft gewerkt. In de jaren dertig van de vorige eeuw maakte hij duidelijk dat vitamine C sneller in het lichaam wordt opgenomen wanneer het deel uitmaakt van de groene pepers waaruit hij het vitamine extraheerde.
Voedingsupplementen die bestaan uit natuurlijk weefselmateriaal als medium en die versterkt zijn met voedingselementen, blijken speciale voordelen te hebben. In plaats van langs chemische weg, zijn deze elementen uit een natuurlijk groeiproces verkregen. Ze bevatten op z’n minst enige voor het lichaam herkenbare structurele informatie en hebben eigenschappen die de vitaliteit bevorderen. Bovendien blijkt dat in FoodState de juiste dosering van verschillende vitaminen en mineralen doelgericht kan worden toegediend. Een verbeterd calciumniveau in het lichaam bij osteoporose betekent namelijk nog niet noodzakelijkerwijs ook een verbeterde kalkafzetting in de gewrichten. Een geringe hoeveelheid calcium met orotaat en calcium in FoodState dringt echter wel door tot de celorganellen en tot de beenvormende cellen en verlicht tevens de pijn.
Op soortgelijke wijze blijken het aanbieden van betacaroteen in een basis van wortelconcentraat, vitamine C in citruspulp, de vitaminen B in de Lactobacillus bulgaricus – allemaal bases waarin deze essentiële voedingsstoffen normaal ook voorkomen – ook veel effectiever dan het aanbieden van de ‘kale’ voedingsstoffen.

WholeFood
Een therapeut kan echter nog een stapje verder (natuurlijker) gaan met de zogenaamde WholeFood-producten. Deze zijn gemaakt van op hydrocultuur gegroeide brassica, een lid van de broccoli-familie. De brassica is een eetbare plant die hoge concentraties mineralen op kan nemen. Er zijn dan ook maar kleine doses van het supplement nodig om toch voldoende mineralen (zink, ijzer, chroom, calcium) binnen te krijgen. In deze natuurlijke vorm kunnen de voedingsstoffen bovendien de normale weg in de spijsvertering afleggen, wat ze uiterst werkzaam maakt.

Emulsievorm
Eén manier om ervoor te zorgen dat vetoplosbare vitaminen in de bloedbaan terecht komen en niet door de lever worden afgebroken, is het toedienen in emulsievorm. Uit onderzoek bij zuigelingen bleek dat deze gewone koemelk niet verdroegen maar de veel vettere moedermelk wel. Dit terwijl het lever-galsysteem bij pasgeborenen nog niet functioneert. Oorzaak van dit fenomeen is dat de 2-5 micron grote vetpartikels niet via het spijsverteringssysteem maar corpusculair lymfatisch worden geresorbeerd. Ze komen namelijk enkele minuten na orale toediening al via de ductus thoracicus in de bloedbaan terecht en omzeilen zo de lever. Bij een verstoorde vertering van vetten en blokkering van de vitamine A-uitscheiding door de lever, zoals bij infectieziekten als griep en rodehond het geval is, kan met emulsievitaminen een optimaal therapeutisch effect worden gesorteerd.

Ons aanbod
SanoPharm Nederland heeft een ruim assortiment vitaminen en mineralen van topkwaliteit. Als enige in Nederland leveren we FoodState, WholeFood en Emulsan (micro-emulsievorm). Kijk voor meer informatie onder SanoPharm Vitaminen & Mineralen.

Deze inhoud is voorbehouden aan leden van de site. Als je een bestaande gebruiker bent, log dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers