Metastudie bevestigt: rode klaver vermindert overgangsverschijnselen

Het is voor natuurartsen en therapeuten geen nieuws, maar het is toch leuk om ’s ochtends bij het scannen van de digitale krantenkoppen tegen te komen: plantaardige hormonen als rode klaver helpen tegen overgangsverschijnselen. Mooi is dat het niet om één klein onderzoek gaat, maar om een metastudie van 62 wetenschappelijke studies waaraan in totaal 6653 vrouwen meededen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

De metastudie is uitgevoerd door onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam. Vrouwen die supplementen slikken met isoflavonoïden (plantaardige hormonen) hebben ongeveer één opvlieger minder per dag dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij minder last van vaginale droogheid. Daarmee zijn isoflavonoïden uit bijvoorbeeld rode klaver een interessant alternatief voor zware (en niet ongevaarlijke!) medische behandelingen als hormoonvervangende therapie.

Menoflavon
SanoPharm heeft al jaren het krachtige en 100% natuurlijke Menoflavon in het assortiment, een extract van rode klaver. Eén capsule bevat 40 mg van de isoflavonoïden formonotenine, biochanine A, daidzeïne en genisteïne. Behalve dat wetenschappelijk vaststaat dat rode-klaverextract helpt tegen typische overgangsklachten als opvliegers, vermindert het ook de kans op depressie rond de overgang. Mooi weetje: de plantaardige hormonen zijn zelfs goed voor mannen.

[/wpmem_form]