Magnesiumtekort: ‘komt niet snel voor’?

Het nut en de noodzaak van magnesium zijn onomstreden: het mineraal is betrokken bij veel – letterlijk honderden – stofwisselingsprocessen. Voor een patiënt is het dan ook van belang dat zijn lichaam te allen tijde over voldoende magnesium beschikt. Nu beweert de Nederlandse Gezondheidsraad dat een tekort ‘niet snel voorkomt’, maar is dat zo? En als magnesiumsuppletie nodig is, hoe zorg je er dan voor dat het magnesium komt waar het het hardst nodig is?

Magnesium is betrokken bij talloze essentiële stofwisselingsprocessen. Om er maar een paar te noemen: het vrijmaken van energie uit glucose, de synthese van eiwitten en nucleïnezuren, de vorming van ureum, de vasculaire tonus, de overdracht van spierimpulsen, de elektrische stabiliteit van de cellen, signaaloverdracht tussen zenuwcellen en hersenactiviteit. Ook bevordert het mineraal de opname en stofwisseling van andere mineralen, zoals calcium, fosfor, natrium en kalium, en helpt het bij de benutten van het vitamine B-complex, vitamine C en vitamine E.

Tekort?
Deze lijst van functies is verre van compleet, maar het mag duidelijk zijn dat een tekort aan magnesium hoogst ongewenst is. Nu beweert de Nederlandse Gezondheidsraad dat een tekort ‘niet snel voorkomt’, maar dat valt nog te bezien. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) haalt minimaal 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet. In de VS zou ruim 60 procent van de volwassenen te weinig binnenkrijgen. Het probleem zit ‘m vooral in onze voeding, die voor een (te) groot deel uit geraffineerde koolhydraten bestaat.


Foodstate

De kans is dus groot dat ook u te maken krijgt met patiënten die op z’n minst een licht magnesiumtekort hebben. Als u dat heeft vastgesteld, bijvoorbeeld aan de hand van bloedonderzoek, hoe kunt u de patiënt dan het beste helpen? Advies over de juiste voeding is natuurlijk een eerste stap, maar wellicht is ook (tijdelijke) suppletie nodig.
Het is dan wel zaak dat de magnesium die u voorschrijft daadwerkelijk terechtkomt waar het het hardst nodig is, namelijk in de cel. Om daar zeker van te zijn is het beste om het magnesium te ‘verpakken’ in een natuurlijke omgeving, in foodstate. Eén natuurlijk en uitermate effectief voedingsbasis om het mineraal aan te bieden is het probioticum Lactobacillus bulgaricus, dat van nature voorkomt in ons maag-damstelsel en daar ook ‘drager’ is van vitaminen en mineralen. Magnesium dat in zo’n zelfde basis wordt aangeboden, wordt dan ook optimaal opgenomen en verwerkt. Op geheel natuurlijke wijze vindt het magnesium zo vanzelf zijn weg naar waar het hoort: het binnenste van de cel.

___

SanoPharm is de enige aanbieder van Foodstate Magnesium in Nederland. Het supplement is uit voorraad leverbaar in onze webshop.

[/wpmem_form]