Herfst- of winterdepressie: mee leren leven?

 

In Nederland hebben meer dan 1,2 miljoen mensen last van depressieve klachten tijdens de herfst en winter. Bij 450.000 van hen kun je zelfs spreken van een depressie. Naar ‘de pillen’ grijpen is voor veel patiënten een brug te ver – en terecht. Maar is het alternatief dat je er dan maar mee moet leren leven? Nee, want een combinatie van het rodeklaverextract Menoflavon (voor vrouwen én mannen) en Emulsan Vitamine D3 kan uitkomst bieden.
De oorzaak van seizoengebonden depressie moet waarschijnlijk gezocht worden in een verstoord dag- en nachtritme. Een verminderde blootstelling aan zonlicht (via het netvlies, maar ook via de huid) heeft bijvoorbeeld gevolgen voor verschillende hormonale processen in het lichaam. Ook de aanmaak van vitamine D in het lichaam blijft daardoor achter. De hormonale ontregeling – waarvoor met name vrouwen in de menopauze gevoelig zijn – en het gebrek aan vitamine D3 leiden op hun beurt tot depressieve klachten.

Aanpak
Hoe de klachten te bestrijden? In plaats van de symptomen te bestrijden, is het natuurlijk beter om de oorzaak aan te pakken. Soms wordt lichttherapie voorgeschreven, maar een andere natuurlijke aanpak is om a) het hormoonevenwicht te herstellen en b) vitamine D3-suppletie voor te schrijven.

Dat eerste is veilig mogelijk met het het rodeklaverextract Menoflavon. Een Weens onderzoeksteam toonde enkele jaren geleden aan dat rode klaver rijk is aan zogenaamde isoflavonoïden en dat deze zeer werkzame fyto-oestrogenen positieve effecten hebben bij patiënten met prikkelbare en lusteloze gevoelens. Hoewel suppletie met rodeklaverextract vooral bij vrouwen wordt toegepast, heeft het ook bij mannen een positief effect op de gemoedstoestand.

Als aanvulling op Menoflavon is ook vitamine D3-suppletie belangrijk. Nederlands-Vlaams onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen vitamine D-tekort en depressie. Ook David Kerr van Oregon State University bevestigt dit vermoeden in zijn studie ‘Associations between vitamin D levels and depressive symptoms in healthy young adult women’ van dit jaar. Suppletie ligt in die gevallen voor de hand. In de praktijk is Emulsan Vitamine D3 erg effectief gebleken dankzij zijn unieke micro-emulsievorm. De oraal toegediende vitamine komt zo rechtstreeks en volledig via het lymfstelsel (corpusculair lymfatisch) in de bloedbaan terecht, zonder de lever te passeren. Dit zorgt voor meer effect met minder.
[/wpmem_form]