Gezonde doorbloeding

Doorbloedingsstoornissen kent vele gezichten. Perniosis (winterhanden, wintertenen), claudicatio intermittens (etalagebenen) en de ziekte van Raynaud zijn bekende en vaak zeer pijnlijke aandoeningen. Maar doorbloedingsproblemen kunnen zich ook bijna ongemerkt voordoen in het hart of de hersenen – en dat is potentieel levensbedreigend. Hart- en vaatziekten zijn zelfs doodsoorzaak nummer twee in Nederland.
Veel doorbloedingsstoornissen worden veroorzaakt door arteriosclerose (aderverkalking). Arteriosclerose ontstaat door beschadiging van de vaatwanden. Aan de gladde binnenkant van de slagaders zetten zich o.a. vette stoffen en kalk af die de doorstroming belemmeren. Er ontstaat een chronisch ontstekingsproces (chronic low grade inflammation) dat kan eindigen met een volledige afsluiting van het bloedvat. Bovendien verliezen de bloedvaten door de kalkafzetting hun natuurlijke elasticiteit. Niet ondenkbaar is ook dat stukjes van de zieke vaatwand afbreken, gaan zwerven en een kleiner bloedvat afsluiten.

Deze inhoud is voorbehouden aan leden van de site. Als je een bestaande gebruiker bent, log dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Je bezoekt de pagina: Gezonde doorbloeding

Deze inhoud is alleen toegankelijk voor beroepsbeoefenaars

Je ziet deze melding omdat je nog niet bent ingelogd met een account voor beroepsbeoefenaars (arts of therapeut). Log hieronder in met je account.

Heb je nog geen account? Registreer je dan hier als beroepsbeoefenaar.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Webinars en nascholingen