Vitamine K2 eindelijk in emulsievorm beschikbaar

De aandacht voor vitamine K2 is beperkt, zeker in vergelijking met ‘bekende gezichten’ als vitamine C en D. Ter illustratie: Nederland heeft niet eens een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor vitamine K. Is die onderbelichting van de vitamine, en dan specifiek van K2 (menaquinone), terecht? Nee, zo tonen talloze wetenschappelijke onderzoeken aan. Reden voor SanoPharm om vitamine K2, in een gouden combi met D3, uit te brengen in emulsievorm

De rol van vitamine K2 om botten sterk te houden is misschien nog wel het bekendst. De vitamine werkt hierbij nauw samen met vitamine D3: die bevordert de opname van calcium uit het voedsel, waarna K2 ervoor zorgt dat het calcium zich bindt met osteocalcine, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de kalkafzetting in botten. Maar onderzoek wijst uit dat vitamine K2, en dan specifiek de natuurlijke variant menaquinone-7 (MK-7), de stijfheid van bloedvaten vermindert. De vitamine is omgekeerd gecorreleerd aan sterfte aan hart- en vaatziekten en verlaagt het risico op verschillende kankersoorten, waaronder prostaatkanker. Ook bij astma zijn de klinische effecten van vitamine K2 positief. 

Eindelijk beschikbaar in emulsievorm
Vitamine K2 wordt in de dikke darm gemaakt. Ook halen we K2 uit producten als kaas, ei, melk, vlees en het Aziatische natto (gefermenteerde kikkererwten – zie foto). Voldoende is dat vaak niet, uitgaande van de Amerikaanse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 90 tot 120 microgram per dag. Suppletie van K2 kan dan ook nodig zijn, afhankelijk van de gesteldheid, leefgewoonten en leeftijd van een patiënt.

Bij suppletie is het wel zaak oog te hebben voor de biologische beschikbaarheid: in hoeverre kunnen de extra vitaminen ook echt hun werk doen? SanoPharm Nederland is dan ook blij dat het als eerste en enige in Nederland vitamine K2 in emulsievorm aan kan bieden, in een combinatie met D3: SanoPharm Emulsan Vitamine K2 + D3.

Emulsan bestaat uit een op moedermelk gelijkende emulsie met een zéér hoge biologische beschikbaarheid – tot wel 10 keer hoger dan die van bijvoorbeeld vitaminetabletjes. Wanneer de Emulsan Vitamine K2 + D3 oraal wordt toegediend (rechtstreeks in de mond druppelen, inspeekselen en doorslikken) komt de vitamine via het lymfestelsel rechtstreeks in de bloedbaan terecht, zonder de lever te passeren. Binnen 8 minuten zijn de vitaminen in de bloedbaan opgenomen. Het lichaam zet de opgenomen vitamines om in een actieve en bruikbare vorm. Na ongeveer twee uur is in het plasma een vitamineverzadiging te zien, die zelfs langer aanhoudt dan bij een injectie.