Tijd om overgangsverschijnselen serieus te nemen

Opvliegers, nachtelijk transpireren, vaginale droogheid, plasproblemen, prikkelbaarheid en plotselinge stemmingswisselingen – overgangsklachten zijn even divers als hinderlijk. Misschien nóg hinderlijker is de gedachte dat ‘het erbij hoort’ en dat er weinig aan de klachten te doen is. Maar is dat zo? En waarom hebben vrouwen in Azië dan aanzienlijk minder last van overgangsverschijnselen?

Om die laatste vraag te beantwoorden: dat heeft alles te maken met het voedingspatroon. In Zuidoost-Azië en in Japan staan er in vergelijking met het Westen meer en ook andere groenten op het menu. Deze groenten, waaronder veel soja, zijn rijk aan fyto-oestrogene isoflavonoïden, vooral genisteïne en daidzeïne. De inname van isoflavonoïden ligt in Aziatische landen dan ook op 50-100 mg per dag, tegenover slechts 1 mg per dag in Europa.

En dat scheelt nogal. Isoflavonoïden zijn weliswaar geen hormonen maar zij hebben wel een hormonale werking, simpelweg omdat de oestrogeenreceptor van de cel ze voor hormonen aanziet.

Deze inhoud is voorbehouden aan leden van de site. Als je een bestaande gebruiker bent, log dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Agenda

6 okt 23
Barneveld
3 nov 23
Barneveld
17 nov 23
Barneveld
1 dec 23
Barneveld
15 dec 23
Barneveld

STAP-budget